Méz vagy cukor?

2024.02.23

Miből áll ez a két anyag?

A méz elsősorban vízből és két cukorból: fruktózból és glükózból áll.

Kis mennyiségben tartalmaz még

  • enzimeket,
  • aminosavakat,
  • B-vitaminokat,
  • C-vitamint,
  • ásványi anyagokat, illetve
  • antioxidánsokat.

A mézben található antioxidánsok közül sok a flavonoidok közé tartozik, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

A cukor glükóz és fruktóz kombinációjából áll, amelyek együttesen szacharózt alkotnak. A cukor cukorrépából, illetve cukornádból származik de nem tartalmaz vitaminokat vagy tápanyagokat. A sokféle cukor közül a fehér, a barna és a nyerscukor a leggyakrabban használt változat, amelyek közül a barna cukor tartalmazhat némi nyomelemet. 

Forrás: Mézes Gergő méhészete

A méz cukortartalma és glikémiás indexe

A mézben és a cukorban a glükóz és a fruktóz aránya eltérő:

  • A cukor 50 százalékban fruktózból és 50 százalékban glükózból áll, míg
  • a méz 40 százalék fruktózt és 30 százalék glükózt tartalmaz.

Egy teáskanál cukor szénhidráttartalma 4,2 gramm, kalóriatartalma pedig 49, míg ugyanennyi méz 64 kalóriát tartalmaz. A méz azonban édesebb, mint a cukor, így kevesebbre lehet szükség belőle ugyanolyan fokú édes íz eléréséhez.

A cukor gyorsabban megemeli a vércukorszintet, mint a méz, a méz glikémiás indexe ugyanis némileg alacsonyabb. A cukor gyorsabb energialöketet eredményez, amelyet hirtelen csökkenés követ, amit fáradtság, fejfájás és koncentrációs nehézségek jellemezhetnek.

Forrás: Mézes Gergő méhészete 

Mire ügyeljünk méz fogyasztásakor?

  • 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek nem biztonságos mézet adni, mivel a méz baktériumspórái botulizmust okozhatnak, ami egy ritka, de potenciálisan életveszélyes betegség a fejletlen bélrendszerrel bíró kisbabák számára.
  • A főzés közben a mézben lévő vitaminok elvesznek, ezért érdemes inkább nyersen fogyasztani. 

Forrás: Mézes Gergő méhészete