A méz kristályosodása

2023.03.07

Gyakran kapom meg a kérdést ,hogy miért " cukrosodik " meg a méz. Esetleg hamis a méz?

KRISTÁLYOSODÁS= TERMÉSZETES FOLYAMAT

  • Valamennyi méznek természetes tulajdonsága a kristályosodás, ez a minőségét, beltartalmi értékét nem , csupán csak az állagát befolyásolja.

  • A kristályosodás gyorsaságát elsősorban a méz összetétele , tehát a mézben található szőlőcukor és gyümölcscukor aránya határozza meg.
  • Az Akácmézben a gyümölcscukor aránya sokkal magasabb a szőlőcukoréhoz képest , így akár több éven keresztül is képes folyékony maradni.
  • A Repcemézben a szőlőcukor mennyisége dominál a gyümölcscukorral szemben , így az pergetés után akár 1 héten belül képes teljesen megkristályosodni. Ezért szokás a repcemézet krémesítetten árulni. 

Sajnos ezt a tényt sokan nem tudják, nem szeretik ha a méz bekristályosodik , pedig ez egy garancia arra, hogy a méz nem hamisított. A hamis méz ugyanis nem köt be, nem kristályosodik meg ( Kivéve az akácméz)

Mit tehetünk akkor ha bele kristályosodik az üvegbe a méz? A mézesüveget max 40°C-os vízfürdőben tartva , újra feloldódnak a kristályok.Magasabb hőfok nem javasolt, mert a mézben lévő értékes anyagok károsodhatnak és a méz elveszítheti jótékony, gyógyító hatását!